بیماری قلبی کودکان علائمی دارد که با شناخت آنها میتوانید فورا مشکل کودک خود را شناسایی کنید. سپس برای درمان و مراقبتهای لازم دستبهکار شوید. البته نوع بیماری قلبی کودکان در انتخاب روش درمان تاثیر زیادی دارد.
در واقع بیماری قلبی تنها مربوط به بزرگسالان و سالمندان نیست؛ بلکه نوزادان و کودکان هم میتوانند به بیماری قلبی مبتلا شوند. بیماری قلبی کودکان تاثیر عمیقی بر کیفیت زندگی و سلامت کودکان دارد.
با تشخیص بیماری قلبی کودکان آن هم بهموقع میتوانید وضعیت سلامتی کودکتان را بهبود ببخشید. همچنین از عوارض طولانیمدت بیماری پیشگیری کنید. در همین راستا باید علائم بیماری قلبی کودکان را بشناسید. پس برای شناخت علائم و روشهای درمانی با ما در این مجله از تلفن خونه همراه شوید.
علائم اولیه بیماری قلبی در کودکان چیست؟
نارسایی قلبی در کودکان، رنج و بار مالی زیادی برای والدین به همراه دارد. از طرف دیگر شناسایی بهموقع احتمال درمان را بالا میبرد و میزان دغدغه فکری آنها را کاهش میدهد. البته شما بهعنوان والد برای تشخیص بیماری قلبی کودکان باید علائم آن را بشناسید که بهشرح زیر هستند:
سیانوز (کبودی)
این علامت زمانی بروز میکند که ناهنجاری قابل توجهی در ساختار قلب یا عروق کرونر وجود داشته باشد. در این بیماری خون بدون اکسیژن با خون اکسیژندار ترکیب میشود. بنابراین منجر به رنگ تیرهتر خون و سیانوز خواهد شد.
شما با دیدن لکههای قرمز تیره در سراسر بدن کودک متوجه علائم سیانوز میشوید. این لکهها معمولا اطراف لبها، زبان، نوک انگشتان دست و پا ظاهر میشوند.
خستگی هنگام شیرخوردن
خون بهدرستی در ریه کودکان مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی (CHD) گردش نمیکند. این امر باعث تجمع خون در ریهها و کاهش تبادل اکسیژن میشود. در نتیجه کودکان با بیماری قلبی هنگام شیرخوردن فورا خسته میشوند و نیاز به استراحت دارند.
تنفس سریع
کودکان مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی (CHD) سریعتر از حالت عادی نفس میکشند. در حقیقت بدن آنها برای جبران کمبود اکسیژن تلاش میکند و نفس نفس میزند.
تعریق زیاد
کودکان مبتلا بیماری قلبی مادرزادی حتی در دمای پایین هم بیشتر از حد معمول عرق میکنند. با توجه به پیشانی، پشت سر و پشت بدن او متوجه تعریق زیاد او میشوید.
ضربان قلب سریع یا شدیدتر
شما بهعنوان والد احتمال دارد متوجه ضربان قلب سریع و شدیدتر کودک خود بشوید. در این وضعیت کاملا مشاهده میکنید که قفسه سینه در سمت چپ بهوضوح موج میزند. در واقع این تلاش بدن کودک شما برای جبران جریان خون ناکافی است.
رشد کمتر نسبت به همسالان خود
کودکان مبتلا بهدلیل مشکلات تغذیه، جذب مواد غذایی و مصرف بالای انرژی، رشد کندتری نسبت به همسالان خود دارند. البته رشد ذهنی و شناختی این کودکان معمولا طبیعی است.
عفونتهای تنفسی مکرر
بیماری قلبی کودکان با میزان ابتلا آنها به بیماریهایی مثل سرماخوردگی، سرفه، ذاتالریه ارتباط دارد. در واقع تجمع خون در ریهها و مجاری تنفسی خطر عفونت را افزایش میدهد. علاوهبر این زمان بهبودی هم طولانیتر خواهد شد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید؟
اگر فرزندتان، هر یک از علائم بیماری قلبی کودکان را دارد، به متخصص اطفال مراجعه کنید. پزشک بعد از بررسی علائم بیماری قلبی کودکان او را به متخصص قلب اطفال ارجاع میدهد.
متخصص قلب هم برای تشخیص بیماری قلبی کودکان آزمایشهای متعددی انجام میدهد که اغلب ساده، سریع و بدون درد هستند. این آزمایشها بهشرح زیر است:
- رادیوگرافی قفسه سینه: روشی تصویربرداری از قفسه سینه است.
- نوار قلب: در نوار قلب یا همان الکتروکاردیوگرام، سیمها با نقاط چسبنده روی قفسه سینه، بازوها و پاها چسبانده میشوند. سیمها فعالیت الکتریکی قلب را ثبت میکنند. در این آزمایش کودک چیزی جز چسباندهشدن چسبها را احساس نخواهد کرد.
- اسکن اولتراسوند: در این اسکن یا اکوکاردیوگرام یک اسکنر روی قفسه سینه و شکم قرار میگیرد. سپس تصویری از قلب روی مانیتور تلویزیون نمایش داده میشود. البته در این آزمایش مقداری فشار را بهدلیل فشار محکم دستگاه اسکنر احساس خواهد کرد.
اگر مشکوک هستید که کودک شما بیماری قلبی دارد میتوانید به کمک مشاوره تلفنی با متخصص اطفال وضعیت او را ارزیابی کنید. در واقع با این روش فورا بدون دغدغه بابت ترافیک شهری و حضور در مطب، فرزند شما توسط پزشک متخصص ویزیت میشود.
البته جهت دریافت مشاوره آنلاین متخصص اطفال باید پلتفرم معتبری را انتخاب کنید. وبسایت تلفن خونه بهترین متخصصان را در این زمینه و دیگر زمینههای پزشکی و روانشناسی به شما معرفی میکند.
پزشک برای تشخیص بیماری قلبی کودکان وضعیت جسمی را بررسی و سپس آزمایش تجویز میکند.
روشهای درمان بیماری قلبی در کودکان
درمان بیماری قلبی کودکان به نوع و شدت آن بستگی دارد. برخی از نقصها بهخودیخود برطرف میشوند. برخی با دارو و بعضی دیگر به جراحی نیاز دارند. البته گاهی پزشک درمان ترکیبی را انتخاب میکند.