درد قفسه سینه در بارداری نشانه چیست؟

درد قفسه سینه در بارداری نشانه چیست؟

تایید شده توسط: دکتر سوگل عرب

فهرست مطالب

اگر در دوران بارداری هستید و تازه به بی‌خوابی‌های شبانه، گرسنگی مداوم و رفتن‌های مکرر به دستشویی عادت کرده‌اید، اما درد  قفسه سینه به این موارد اضافه و باعث نگرانی شما شده است، باید در این باره بیشتر بدانید. درد قفسه سینه در بارداری می‌تواند نگران‌کننده باشد؛ اما این مورد به‌طور ضروری شایع نیست و از عوارض بارداری محسوب نمی‌شود.

برای درد قفسه سینه دلایل زیادی وجود دارند که بیشتر اوقات با قلب شما ارتباط پیدا نمی‌کنند. اما در موارد نادر، درد قفسه سینه در حین بارداری ممکن است به بیماری جدی مرتبط باشد. در ادامه این مقاله به نحوه مدیریت آن و نکاتی که باید در این مورد بدانید، می‌پردازیم.

درد قفسه سینه در بارداری چه علائمی دارد؟

درد قفسه سینه در بارداری چه علائمی دارد؟

همچنان که بارداری شما پیشرفت می‌کند، تغییرات در بدن می‌توانند ضربان قلب را به حدی افزایش دهند که بیشتر از حالت معمول باشد. نوزاد در حال رشد ممکن است روی معده و ریه‌های شما فشار وارد کند؛ بنابراین احتمال دارد که به همین دلیل (که کاملا هم طبیعی است) درد سینه داشته باشید. موارد زیر از علائم همراه با درد قفسه سینه در بارداری هستند:

  • تنگی نفس
  • مشکل در تنفس در حالت خوابیده یا دراز کشیده (برای راحتی بیشتر از بالش‌های بارداری استفاده کنید)
  • ضربان قلب بالا
  • فشار خون پایین
  • خستگی

 

مشاوره با دکتر متخصص
زنان، زایمان و نازایی

 

عوامل احتمالی درد قفسه سینه در اوایل بارداری

اضطراب

هیجان بارداری جدید می‌تواند به سرعت به اضطراب و استرس تبدیل شود. اگر علائم بارداری شما به تازگی شروع  شده‌اند و تغییرات فیزیکی را تجربه می‌کنید یا اگر این بارداری، اولین بارداری شما پس از سقط جنین قبلی است، این احتمال وجود دارد که احساس استرس یا اضطراب داشته باشید یا حتی حملات اضطرابی به شما دست دهد. این امر می‌تواند در هر زمانی از دوران بارداری رخ دهد؛ اما به‌ویژه در اوایل آن اتفاق می‌افتد؛ هنگامی که هنوز در حال عادت کردن به جنین تازه هستید یا بابت سلامتی جنین خود نگرانی دارید.

تمام این احساسات می‌توانند علائم فیزیکی مانند درد قفسه سینه را به شما بدهند. در این شرایط ممکن است علائم زیر را نیز تجربه کنید:

  • تنگی سینه
  • سرگیجه
  • احساس عصبانیت
  • تنفس سریع
  • عدم تمرکز

تهوع صبحگاهی

گاهی اوقات تهوع و استفراغ اولین نشانه‌های بارداری هستند. تهوع صبحگاهی می‌تواند در هر زمانی از روز (و گاهی شب) رخ دهد. این اتفاق به دلیل افزایش هورمون‌هاست که بدن شما هنگام بارداری شروع به تولید آن‌ها می‌کند. تهوع و استفراغ گاهی منجر به از دست دادن وزن موقت و حتی کم‌آبی بدن نیز می‌شود.

تهوع صبحگاهی شدید می‌تواند درد قفسه سینه در بارداری را در پی داشته باشد. ممکن است زمانی که استفراغ اسیدی به‌طور مکرر گلوی شما را تحریک می‌کند، تجربه این درد را داشته باشید. استفراغ مداوم حتی می‌تواند عضلات معده و سینه شما را خسته کند و باعث درد عضلانی شود.

بیماری‌های ریه

اگر آسم دارید، این احتمال وجود دارد که در طول بارداری بدتر شود. این امر می‌تواند باعث شدت بیشتر علائم آسم شود که به آن عادت ندارید و به تنگی سینه، کوتاهی نفس و درد سینه در طول بارداری بینجامد.

بیشتر بخوانید  نشانه های عفونت مجاری ادراری در حامگلی + نحوه پیشگیری و درمان

عفونت‌های ریه، سرماخوردگی سینه و حساسیت‌های شدید در طول بارداری ممکن است باعث درد سینه شوند. سرما یا سرماخوردگی معمولی می‌تواند در طول بارداری احساس بدتری از این درد را ایجاد کند. احتمال بروز درد قفسه سینه ناشی از بیماری‌های ریه در هر زمانی از جمله در سه ماهه اول بارداری وجود دارد.

سوزش معده

بازگشت اسید معده می‌تواند منجر به درد قفسه سینه شود؛ به این ترتیب سوزشی را در ناحیه قلب احساس خواهید کرد. این عامل بسیار شایع درد قفسه سینه در طول دوران بارداری است و ارتباطی با قلب شما ندارد. درد سوزش معده معمولا در نزدیکی وسط قفسه سینه اتفاق می‌افتد و ممکن است به گلوی شما هم برسد. این درد قفسه سینه که ناشی از سوزش معده است، به دلیل بازگشت اسید از معده به مری (لوله‌ای که از دهان به معده می‌رود) اتفاق می‌افتد.

مقادیر بالاتری از هورمون پروژسترون در طول دوران بارداری می‌تواند مسبب این عارضه باشد. این هورمون عضلات حلقوی دایره‌ای را که به‌طور معمول دهانه بالایی معده را می‌بندد، شل می‌کند. نشت اسید از معده، به‌علاوه فشار اضافی بر روی معده هنگام رشد نوزاد شما، منجر به احساس سوزش معده در بارداری و درد قفسه سینه در این دوران ‌می‌شود. هرچند سوزش معده ممکن است در دومین و سومین سه ماهه بارداری شایع‌تر باشد، برخی از زنان ممکن است در سه ماهه اول نیز آن را تجربه کنند.

سوء هاضمه

سوء هاضمه می‌تواند باعث تورم، بوی بد و صداهایی شود که امیدوارید کسی دیگری آن‌ها را نشنود. این شرایط همچنین می‌تواند درد قفسه سینه را در پی داشته باشد. گاهی این امر به‌عنوان سوء هاضمه شناخته می‌شود و زمانی رخ می‌دهد که گاز در بخش بالایی معده شما گیر کرده باشد. اگر سوء هاضمه دارید، ممکن است درد قفسه سینه را در بخش پایین یا بالایی قفسه سینه خود احساس کنید.

درد قفسه سینه ناشی از سوء هاضمه در سه ماهه دوم یا سوم بارداری شایع‌تر است؛ زیرا نوزاد در حال رشد به معده فشار وارد می‌کند. البته احتمال دارد که این عارضه در سه ماهه اول هم رخ دهد. تغییر هورمون‌های بارداری می‌تواند در روند عادی هضم شما تداخل ایجاد کند و منجر به بیشتر شدن سوء هاضمه شود.

علل درد سینه در اواخر بارداری

علل درد سینه در اواخر بارداری

درد سینه

بارداری باعث می‌شود تا اندازه سینه‌ها تغییر کند؛ زیرا بدن شما آماده تغذیه نوزاد می‌شود. تغییرات هورمونی در طول بارداری به معنای آن است که به احتمال چندین سایز به سینه شما اضافه خواهد شد. این موضوع می‌تواند درد قفسه سینه در طول بارداری را در پی داشته باشد.

اگر اندازه سینه شما از ابتدا کوچک‌ باشد، ممکن است درد بیشتری را حس کنید. درد سینه ناشی از رشد سینه‌ها معمولا در دوران سوم بارداری بدتر می‌شود؛ اما این احتمال نیز وجود دارد که آن را حتی در دوران اول بارداری نیز تجربه کنید.

درد دنده‌ها در ناحیه قفسه سینه

قطعا می‌دانید که بدن شما در طول دوران بارداری تغییرات شگفت‌انگیزی می‌کند؛ اما آیا می‌دانستید که حتی استخوان‌های شما نیز در این دوران دچار تغییر می‌شوند؟ همراه با اتساع شکم، قفسه سینه نیز در طول بارداری گسترش می‌یابد و تغییر اندازه می‌دهد. این اتفاق بیشتر در دوران سوم بارداری رخ می‌دهد؛ اما ممکن است در دوران دوم بارداری نیز اتفاق بیفتد.

بیشتر بخوانید  علت درد کمر در بارداری؛ علت ها و نحوه درمان

در این شرایط کشیدگی غضروف‌هایی که به سینه‌ شما متصل هستند، منجر به درد و حساسیت می‌شود. این درد می‌تواند درد بین‌دنده‌ای در طول بارداری را در پی داشته باشد. همچنین ممکن است در هنگام نفس کشیدن عمیق در دوران پایانی بارداری درد را حس کنید.

خونریزی ریه

خونریزی در ریه یا انسداد ریه‌ای (PE) علت نادر برای درد قفسه سینه در بارداری است که موضوعی جدی محسوب می‌شود. این بیماری جان انسان را تهدید می‌کند و زمانی اتفاق می‌افتد که لخته خون باعث ایجاد انسداد در ریه‌ها شود. اگر دارای اضافه وزن یا چاقی در طول بارداری باشید و سابقه لختگی خون یا اختلال ژنتیکی مانند فاکتور لیدن (V Leiden) را تجربه کرده باشید (که احتمال ایجاد لخته‌ها در این حالت بیشتر خواهد بود)، ریسک ابتلا به خون‌ریزی معده در شما افزایش می‌یابد.

زنان باردار ممکن است در طول زایمان یا پس از آن انسداد ریه‌ای داشته باشند. در موارد بسیار نادر احتمال دارد که این اتفاق در دوره سوم بارداری بیفتد. علائم انسداد ریه‌ای شامل موارد زیر هستند:

  • درد قفسه سینه هنگام نفس کشیدن عمیق
  • درد هنگام سرفه
  • ضربان قلب بالا
  • تورم پا

اگر مشکوک هستید که ممکن است لخته خون داشته باشید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

بیماری‌های قلبی

موقعیت جدی و بالقوه‌ای وجود دارد که ممکن است در آخر دوران بارداری درد قفسه سینه را ایجاد کند که بسیار خطرناک و نیازمند اقدام فوری است. این مشکل شامل کاردیومیوپاتی پیری ‌پارتوم و انفارکتوس میوکارد (حمله قلبی) است. هرچند این شرایط به ندرت رخ می‌دهد، اما همیشه مهم است که هر موقع که درد قفسه سینه دارید، آن را با پزشک در میان بگذارید.

درمان‌های خانگی برای درد قفسه سینه در دوران بارداری

بیشتر علل درد قفسه سینه در طول دوران بارداری طبیعی هستند و شما نیازی به درمان پزشکی نخواهید داشت. با توجه به علت درد، گاهی اوقات می‌توانید با درمان‌های خانگی به تسکین آن کمک کنید. توصیه‌هایی که باعث کاهش درد قفسه سینه می‌شوند، شامل موارد زیر هستند:

  • تلاش برای مدیتیشن، گوش دادن به موسیقی آرام‌بخش و تصور نگهداری نوزاد در آغوشتان در صورت داشتن اضطراب
  • تعیین وقت برای دیدار با روان‌شناس برای گفتگو در مورد اضطراب در صورتی‌که از کنترل خارج باشد
  • مصرف چند وعده غذایی کوچک برای کمک به تسکین تهوع و استفراغ
  • اجتناب از خوردن غذاهای تند
  • اجتناب از مصرف غذاهایی که ممکن است سوزش معده را بدتر کنند. مهم‌ترین متهمان غذایی شامل گوجه فرنگی، لبنیات، شکلات، نعناع و میوه‌های خوراکی هستند
  • اجتناب از مصرف غذاهایی که باعث بروز گاز می‌شوند؛ مانند غذاهای‌ فرآوری‌شده و شیرینی
  • نوشیدن چای زنجبیل برای کمک به تسکین تهوع
  • استفاده از کمپرس سرد برای کمک به تسکین تورم و درد عضلانی
  • استفاده از کمپرس گرم یا کیسه آب گرم برای کمک به تسکین درد عضلانی و درد دنده‌ها
  • دراز کشیدن روی یک طرف برای کمک به کاهش فشار از سینه و ریه‌ها
  • خوابیدن یا دراز کشیدن با گذاشتن بالشت برای کمک به حمایت از وزن اضافی

چه زمانی برای درد قفسه سینه باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر میزان درد قفسه سینه شما کم نمی‌شود، شدید است یا دارای علایم دیگری هستید که حتی زمانی که استراحت می‌کنید یا دراز کشیده‌اید، ادامه دارد، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. برخی زنان باردار ممکن است فشار خون بالا و شرایط دیگری را تجربه کنند که بر قلب تأثیر می‌گذارند. در صورت مشاهده هریک از موارد زیر باید فوری به پزشک مراجعه کنید:

  • ضعف شدید در تنفس یا مشکل در تنفس
  • نفس کشیدن ناگهانی
  • درد سینه که هنگام سرفه بدتر می‌شود
  • تهوع و استفراغ بیش از حد
  • قلب
  • ضربان قلب تند
  • سردرد
  • تاری دید
  • سرگیجه
  • بیهوشی
  • مدفوع تیره یا کم‌ بودن مقدار مدفوع
  • تورم پا
  • تورم پا در یک طرف
  • تورم صورت یا هر جای دیگری از بدن شما
  • درد عضلانی ساق یا درد پا
بیشتر بخوانید   چه عواملی بر تاثیر آلودگی هوا بر بارداری نقش دارند؟

اگر تاکنون لخته خون و یا در طول بارداری درد قفسه سینه داشته‌اید، حتما به پزشک اطلاع دهید. همچنین اگر مادر یا هریک از اعضاء خانواده نزدیک شما تاریخچه بیماری قلبی، سکته، لخته خون یا اختلال وریدی داشته‌اند، آن را با پزشک خود در میان بگذارید. اگر این بیماری‌ها در خانواده‌ شما وجود داشته باشند، این احتمال وجود دارد که خطر ابتلا به آمبولی ریوی بیشتری داشته باشید. به محض داشتن هریک از این علائم، مشاوره با دکتر زنان ضروری است.

درمان پزشکی برای درد قفسه سینه در طول بارداری

درمان پزشکی برای درد قفسه سینه در طول بارداری

اغلب زنان باردار نیازی به درمان برای درد سینه ندارند؛ اما اگر در طول بارداری درد شدید قفسه سینه داشته باشید یا علت اصلی آن برطرف نشود و جدی باشد، پزشک درمان‌های لازم را شروع خواهد کرد. انواع‌ داروها و درمان‌ها می‌توانند برای رفع علت اصلی درد سینه کمک کنند. به‌طور مثال ممکن است که پزشک داروی آسم شما را در طول دوران بارداری تغییر دهد تا مانع درد سینه شود.

اگر مشکل استفراغ شدید داشته باشید، این احتمال وجود دارد که پزشک شما دارو و مایعات وریدی را توصیه کند تا به کنترل استفراغ کمک شود. پوشیدن جوراب ضدواریس، تحرک و پیاده‌روی هر چند وقت یک‌بار می‌تواند مانع از لخته شدن خون در پاها یا هر جای دیگری از بدن شما شود. حتی ممکن است پزشک پس از زایمان نیز دارویی به نام هپارین را برای شما تجویز کند تا از ایجاد لخته خون جلوگیری به عمل آید. در صورت داشتن مشکل فشار خون نیز این احتمال وجود دارد که به دارو یا تنظیم دارو نیاز باشد که فقط پزشک شما می‌تواند آن را تجویز کند.

 

مشاوره با دکتر متخصص
زنان، زایمان و نازایی

 

جمع‌بندی

درد قفسه سینه در طول بارداری معمولا چیزی نیست که نگران آن باشید. بیشتر علت‌های درد قفسه سینه ارتباطی با قلب ندارند. استرس، سرماخوردگی، آسم و شرایط مشترک دیگر می‌توانند منجر به درد سینه در دوران بارداری شوند.

وزن نوزاد شما، تغییرات بدنی و جابه‌جایی اعضاء، از عوامل ایجاد درد قفسه سینه هستند. در موارد نادر، درد سینه و علائم دیگر ممکن است نشانه‌ای از مشکل جدی‌تری باشند. اگر علائم شدیدی را تجربه می‌کنید و حس خوبی ندارید، مشاوره با دکتر زنان برای شما کمک‌کننده خواهد بود.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
در صورت داشتن هرگونه سوال و ابهام شما می‌­توانید از طریق پلتفرم مشاوره آنلاین پزشکی تلفن خونه، مشاوره با پزشک متخصص داشته باشید تا ارزیابی دقیقی از وضعیت شما انجام شود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
در صورت داشتن هرگونه سوال و ابهام شما می‌­توانید از طریق پلتفرم مشاوره آنلاین پزشکی تلفن خونه، مشاوره با پزشک متخصص داشته باشید تا ارزیابی دقیقی از وضعیت شما انجام شود.
اشتراک گذاری:
مقالات مرتبط
آخرین اخبار پزشکی و سلامت در اینستاگرام
follow

نام پزشک: دکتر سوگل عرب

لیست مشاوران حوزه سلامت و درمان

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی های مرتبط

Table of Contents

پیمایش به بالا