عفونت و درد گوش در دوران بارداری ممکن است گاهی به دلیل تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی مختلف در بدن رخ دهد. بنابراین خانمهای باردار در معرض خطر ابتلا به عفونتهای گوش قرار دارند. بارداری اغلب زمانی برای تغییرات فیزیکی و احساسی بزرگ بهشمار میآید که ممکن است انتظار بعضی از این تغییرات را داشته باشید. این احتمال نیز وجود دارد که بدن شما زمان بارداری حساس شود و مجموعهای از شرایط مختلف را ایجاد کند که یکی از آنها گوشدرد است. دلایل متعددی وجود دارند که میتوانند باعث درد گوش شما در طول بارداری شوند. در صورت بروز هرگونه علائم، باید پیش از هر اقدامی با پزشک مشورت کنید. در این مقاله در مورد عفونت گوش و روشهای مدیریت درد آن توضیحاتی را خواهیم داد.
بارداری و عفونتهای گوش
عفونتهای گوش در دوران بارداری کمتر اتفاق میافتند؛ اما گاهی میتوانند زنان باردار را تحت تاثیر قرار دهند. عفونتهای گوش در زنان باردار ممکن است از نوع سبک تا متوسط باشند که اغلب موقت هستند. در ادامه در مورد مسائل مختلف عفونتهای گوش در زنان باردار شامل علل، علائم و مدیریت آن صحبت خواهیم کرد.
زنان، زایمان و نازایی
چه عواملی ممکن است باعث عفونت گوش در دوران بارداری شوند؟
زنان باردار به دلیل تغییرات هورمونی و فیزیولوژیک ناگهانی در بدن، به انواع مختلف عفونتها حساس هستند. بهعلاوه زنان باردار در این دوران جهت عفونتهای باکتریایی یا ویروسی، در معرض خطر بیشتری قرار دارند. تغییرات دوران بارداری که باعث افزایش خطر ابتلای زنان باردار به عفونت میشوند، عبارتند از:
- افزایش متابولیسم بدن: در طول بارداری تقاضای اکسیژن و حجم خون در بدن افزایش مییابد که به بیشتر شدن بار قلبی (افزایش کار قلب) برای حفظ و جابهجایی مایعات در سراسر بدن منجر میشود. این موضوع ممکن است در خانمهای باردار باعث درد گوش شود که به دلیل انبساط مایعات در گوش است.
- نوسانات سطح هورمونها: در طول بارداری میزان هورمونهایی مانند استروژن و پروژسترون در بدن دچار تغییرات مختلفی میشوند. این موضوع ممکن است سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به افزایش خطر حمله عفونتهای باکتریایی و ویروسی شود. بنابراین زنان باردار به عفونتها حساستر میشوند که این مساله امری طبیعی است و از عوارض بارداری بهشمار میآید. با این حال برای درک رابطه بین نوسانات هورمونی و حساسیت به عفونتها در طول بارداری به تحقیقات بیشتری نیاز است.
- افزایش حجم مایعات بدن: افزایش حجم خون و جریان آن باعث انباشت مایعات بیشتر در بدن میشود. به این دلیل در طول بارداری عفونتهای سینوسی، همچنین گرفتگی گوش یا ترشحات بینی بهطور معمول مشاهده میشوند که حساسیت بیشتر نسبت به عفونتهای گوش را در پی خواهد داشت.
- اختلالات گوش در طول بارداری: تغییر فصل، آلرژیها، سرما و آنفولانزای ناشی از تغییرات هوا و همچنین تغییرات موقت دیگر از جمله سرگیجه، ناتوانی شنوایی موقت یا از دست دادن شنوایی و شنیدن صدای زنگ در گوش (حساسیت نسبت به صدا) میتوانند منجر به اختلالاتی در عملکرد گوش در دوران بارداری شوند.
علائم و نشانههای عفونت گوش در طول دوران بارداری چیست؟
علائم عفونت گوش در طول دوران بارداری شامل موارد زیر هستند:
- درد تیز یا کند در گوش بیرونی به هنگام لمس
- تورم و قرمزی کانال گوش
- حس خارش در اطراف گوش
- شنیدن صدای زنگ در گوش
- ترشحات زرد یا سبز رنگ از گوش
روشهای مختلف مدیریت عفونت گوش در طول دوران بارداری چیست؟
راههای درمان خانگی گوشدرد در بارداری میتوانند مزایایی را برای مادران داشته باشند و در جلوگیری و مدیریت عفونت گوش در طول دوران بارداری تاثیر خوبی به جا بگذارند. برخی راهکارهای خانگی که میتوان برای مدیریت عفونت گوش در طول دوران بارداری بهکار برد، عبارتند از:
- قطرههای گوش خانگی: مخلوط مقداری الکل طبی با سرکه به تسکین درد گوش کمک میکند. البته این روش در افرادی که از بیماریهای گوش مانند آسیبدیدگی کانال گوش رنج میبرند، توصیه نمیشود.
- کمپرس آب گرم: کیسه پر از آب گرم یا حولهای که داخل آب گرم بوده است، میتواند بهصورت خارجی با فشارهای ملایم نزدیک به گوشها برای تسکین درد استفاده شود.
چه زمانی باید برای گوش درد در بارداری به پزشک مراجعه کرد؟
درد گوش ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. بنابراین توصیه ما این است که برای حفاظت از سلامت فرزند و مادر، بازرسیهای منظم انجام شود. هر نوع عفونتی که در طول دوران بارداری در گوش رخ دهد، باید جدی گرفته شود و مشاوره فوری با متخصص ENT (گوش، حلق و بینی) برای حفاظت از سلامت مادر و جنین ضروری است. متخصص ENT با استفاده از اتواسکوپ (ابزار کوچک با نور متصل برای بررسی گوش) مواردی مانند تخلیه گوش، تورم، حس زنگ در گوش و کانالهای گوش را برای وجود هرگونه علائم بالینی بررسی خواهد کرد.
بیماران باردار باید از مصرف هرگونه دارو یا قطره بدون مشورت با پزشک خودداری کنند؛ زیرا مصرف هر دارویی باید با مشورت پزشک انجام شود. پزشک پس از اعلام تشخیص خود بر اساس معاینه بالینی و تاریخچه علائم بیمار، انواع مختلف ضدالتهابها و آنتیبیوتیکهای داروخانهای را برای عفونتهای گوش ناشی از باکتری یا قارچ تجویز میکند.
برای گوش درد در دوران بارداری چه دارویی مصرف کنم؟
پیش از مصرف هرگونه دارو باید مشاوره با دکتر زنان را در اولویت قرار دهید تا اطمینان حاصل کنید آن دارو برای جنین مضر نخواهد بود. داروهایی مانند آسپرین و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن در دوران بارداری ممنوع هستند؛ زیرا ممکن است بر روی سلامت کودک تاثیر منفی بگذارند؛ اما داروهای ضددرد مانند استامینوفن در طول دوران بارداری بهعنوان داروهای ایمن در نظر گرفته میشوند. پزشک برای مدیریت عفونتهای گوش در زنان باردار، قطرههای گوش، شستوشوی گوش و استفاده از پمادها را برای دو هفته تجویز میکند.
آیا عفونتهای گوش میتوانند بر جنین تاثیر بگذارند؟
هرگونه عفونتی در طول دوران بارداری برای کودک و مادر مضر است. علاوه بر این هر تاخیری در تشخیص و مدیریت عفونتها در طول دوران بارداری میتواند بر سلامت کودک و مادر تاثیر منفی بگذارد؛ بنابراین توصیه میشود که به محض بروز هرگونه علائم با پزشک مشورت کنید و اقدامات لازم را برای درمان عفونت انجام دهید.
چگونه از بروز عفونت گوش در بارداری پیشگیری کنیم؟
استراتژیهای مختلف پیشگیری میتوانند به زنان باردار کمک کنند تا بر خطر عفونتهای گوش غلبه کنند. چند استراتژی پیشگیری را میتوان انجام داد تا از عفونتهای گوش جلوگیری شود:
- از وارد کردن اجسام مختلف و دست آلوده در گوش اجتناب کنید.
- گوشها را با دستمال نرم، تمیز نگه دارید.
- از هرگونه صدمه خارجی به گوشها بپرهیزید.
زنان، زایمان و نازایی
جمعبندی
عفونتهای گوش بسیار شایع هستند و ممکن است زنان باردار را تحت تاثیر قرار دهند و کیفیت زندگی آنان را پایین بیاورند. توصیه میشود که جهت تشخیص و درمان علت اصلی عفونتهای گوش، در اسرع وقت با متخصص گوش، حلق و بینی (ENT) مشورت کنید. تاخیر در مدیریت عفونتهای گوش میتواند هم بر سلامت کودک و هم سلامت مادر تاثیر منفی بگذارد.