علت فشار خون بالا

علت بالا رفتن فشار خون؛ 12 علت اصلی فشار خون بالا

تایید شده توسط: دکتر خشایار داننده

فهرست مطالب

فشار خون، اندازه گیری فشار یا نیروی فشار خون به دیواره رگ های خونی است. هنگامی که فشار خون (فشار خون بالا) دارید، به این معنی است که فشار روی دیواره رگ های خونی بدن شما به طور مداوم بیش از حد بالا است. فشار خون بالا اغلب “قاتل خاموش” نامیده می شود، زیرا ممکن است تا مدت ها علائمی را مشاهده نکنید، اما سلامتی شما را تحت تأثیر قرار دهد. میزان فشار خون شما دو عدد دارد. عدد بالایی فشار خون سیستولیک است که فشار روی دیواره رگ های خونی را هنگام ضربان یا انقباض قلب و عدد پایینی فشار خون دیاستولیک است که فشار روی رگ‌ های خونی شما را در بین ضربان ‌های زمانی که قلب در حال استراحت است، اندازه‌گیری می‌کند. می توانید جهت کسب اطلاعات دقیق تر در این زمینه، مطلب انواع فشار خون را مطالعه نمایید. در ادامه با ما همراه باشید تا علائم و علت بالا رفتن فشار خون را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.

علائم فشار خون بالا چیست؟

فشار خون بالا به ندرت علائم قابل توجهی دارد که می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تاری دید
  • خونریزی بینی
  • تنگی نفس
  • درد قفسه سینه
  • سرگیجه
  • سردرد

بسیاری از افرادی که فشار خون بالایی دارند، نمی دانند که به آن مبتلا هستند. برخی افراد مبتلا به فشار خون بالا احساس خوبی دارند، اما حتی اگر احساس خوبی دارید، باز هم باید فشار خون خود را به طور مرتب چک کنید. اگر یک فرد بالغ سالم بالای 40 سال هستید، توصیه می شود حداقل هر پنج سال یک بار آن را بررسی نماید.

علت بالا رفتن فشار خون

فشار خون با دو چیز تعیین می شود: مقدار خونی که قلب پمپ می کند و اینکه چقدر خون در شریان ها حرکت می کند. هر چه قلب، خون بیشتری پمپاژ کند و شریان ها باریک تر باشد، فشار خون بالاتر می رود. دو نوع اصلی فشار خون بالا وجود دارد که هر یک علل خاص خود را دارد. علت بالا رفتن فشار خون به شرح زیر می باشد:

علل فشار خون اولیه

برای بیشتر بزرگسالان، هیچ دلیل قابل شناسایی برای فشار خون بالا وجود ندارد. این نوع فشار خون بالا فشار خون اولیه یا فشار خون ضروری نیز نامیده می شود و در طی سالیان متمادی به تدریج رشد می کند. تجمع پلاک در شریان ها که آترواسکلروز نامیده می شود، خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش می دهد.

علل فشار خون ثانویه

این نوع فشار خون بالا به دلیل یک بیماری زمینه ای ایجاد می شود و اغلب به طور ناگهانی ظاهر شده و باعث افزایش فشار خون نسبت به فشار خون اولیه می شود. شرایط و داروهایی که می توانند منجر به فشار خون ثانویه شوند عبارتند از:

  • تومورهای غده فوق کلیوی
  • مشکلات عروق خونی که در بدو تولد وجود دارد که به آن نقایص مادرزادی قلب نیز می گویند.
  • داروهای سرفه و سرماخوردگی، برخی مسکن ‌ها، قرص ‌های ضد بارداری و سایر داروهای تجویزی
  • مواد مخدر غیرقانونی مانند کوکائین و آمفتامین ها
  • بیماری کلیوی
  • آپنه انسدادی خواب
  • مشکلات تیروئید
بیشتر بخوانید  چربی خون بالا چه علائمی دارد و چگونه درمان می شود؟

برخی دیگر از عواملی که در بالارفتن فشار خون دخیل هستند، عبارتند از:

سن: خطر ابتلا به فشار خون بالا با افزایش سن افزایش می یابد. تا حدود 64 سالگی، فشار خون بالا در مردان شایع تر است و زنان بعد از 65 سالگی بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون بالا هستند.

نژاد: فشار خون بالا به ویژه در میان سیاه پوستان رایج تر است و در افراد سیاه پوست در سنین پایین تر از افراد سفید پوست ایجاد می شود.

سابقه خانوادگی: اگر والدین یا خواهر و برادر به این بیماری مبتلا هستند، احتمال ابتلا به فشار خون بالا بیشتر خواهد بود.

چاقی یا اضافه وزن: اضافه وزن باعث تغییراتی در رگ های خونی، کلیه ها و سایر قسمت های بدن می شود و این تغییرات اغلب باعث افزایش فشار خون خواهند شد. همچنین اضافه وزن یا چاقی خطر بیماری قلبی و عوامل خطر آن مانند کلسترول بالا را افزایش می دهد.

عدم ورزش: ورزش نکردن باعث افزایش وزن می شود و افزایش وزن خطر ابتلا به فشار خون را افزایش می دهد.

استعمال دخانیات: سیگار کشیدن و مصرف تنباکو به هر گونه ای، بلافاصله فشار خون را برای مدت کوتاهی بالا می برد. استعمال دخانیات به دیواره رگ های خونی آسیب می رساند و روند سخت شدن رگ ها را سرعت می بخشد.

نمک زیاد: نمک زیاد که به آن سدیم نیز می‌گویند، در بدن می‌تواند باعث حفظ مایعات در بدن شود که این باعث افزایش فشار خون خواهد شد.

سطوح پایین پتاسیم: پتاسیم به تعادل میزان نمک در سلول های بدن کمک می کند و تعادل مناسب پتاسیم برای سلامت قلب مهم است. سطوح پایین پتاسیم ممکن است به دلیل کمبود پتاسیم در رژیم غذایی یا برخی شرایط سلامتی از جمله کم آبی بدن باشد.

نوشیدن بیش از حد الکل: مصرف الکل با افزایش فشار خون به ویژه در مردان مرتبط است.

استرس و اضطراب: سطوح بالای استرس می تواند منجر به افزایش موقت فشار خون شود. عادات مرتبط با استرس مانند خوردن بیشتر، استفاده از تنباکو یا نوشیدن الکل نیز می تواند منجر به افزایش بیشتر فشار خون شود.

برخی شرایط مزمن: بیماری کلیوی، دیابت و آپنه خواب از جمله شرایطی هستند که می توانند منجر به فشار خون بالا شوند.

بارداری: گاهی اوقات بارداری باعث افزایش فشار خون می شود.
فشار خون بالا در بزرگسالان شایع است، اما کودکان نیز ممکن است فشار خون بالا داشته باشند. فشار خون بالا در کودکان ممکن است ناشی از مشکلات کلیه یا قلب باشد. برای تعداد فزاینده ای از کودکان نیز، فشار خون بالا به دلیل عادات سبک زندگی مانند رژیم غذایی ناسالم و ورزش نکردن است.

بیشتر بخوانید  انواع آریتمی قلبی و راههای درمان و علائم آن را بشناسید

علت بالا رفتن فشار خون در شب چیست؟

فشار خون در شب اندازه گیری دقیق تری از سلامت گردش خون افراد است. پزشکان می گویند بالا بودن فشار خون هنگام خواب و در شب می تواند نشانه ای از خطر بالای بیماری قلبی باشد. همچنین گزارش دادند افرادی که فشار خون آنها در هنگام خواب افزایش می یابد، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی هستند. برخی از افراد ممکن است در هنگام خواب، فشار خون بالایی را تجربه نمایند که می تواند عواقب مرگباری داشته باشد. بر اساس یک مطالعه جدید، افرادی که فشار خون بالا را هنگام خواب تجربه می کنند (فشار خون شبانه)، بیشتر در معرض نارسایی قلبی و سایر انواع بیماری های قلبی عروقی هستند.

بالا بودن فشار خون شبانه می تواند حتی در بین افرادی که فشار خون آنها در طول روز طبیعی است نیز رخ دهد، اما علت بالا رفتن فشار خون در شب چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت، فشار خون به طور طبیعی برای دفع سدیم اضافی از کلیه ها، به ویژه در میان افرادی که حساسیت بالایی به مصرف نمک دارند، بالا می رود. معمولاً فشار خون بالا در طول روز برای دفع سدیم کافی است. با این حال، در افراد با افزایش حجم خون در گردش (به دلیل افزایش مصرف نمک و حساسیت به نمک)، فشار خون نه تنها در طول روز بلکه در شب نیز افزایش می یابد تا سدیم از بدن دفع شود.

درمان فشار خون بالا

تغییرات ساده در شیوه زندگی می تواند به کاهش فشار خون کمک کند، اگرچه برخی از افراد ممکن است نیاز به مصرف دارو نیز داشته باشند. پزشک عمومی یا متخصص قلب و عروق می تواند شما را در مورد تغییراتی که می توانید در سبک زندگی خود ایجاد کنید، راهنمایی نماید و در مورد اثربخشی استفاده از دارو صحبت کنید.

به همه افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه می شود که سبک زندگی خود را تغییر دهند. اینکه آیا دارو نیز توصیه می شود یا خیر، بستگی به میزان فشار خون شما و خطر ابتلا به مشکلاتی مانند حمله قلبی یا سکته دارد. پزشک تعدادی آزمایش خون و ادرار انجام می دهد و در مورد سلامت شما سؤالاتی می پرسد تا خطر سایر مشکلات را تعیین کند. می توان با توجه به موارد زیر تا حد زیادی فشار خون را کاهش داد:

بیشتر بخوانید  درمان تپش قلب؛ روش‌های مؤثر درمان خانگی تپش قلب

تغییر سبک زندگی

تغییراتی وجود دارد که می توانید در سبک زندگی خود برای کاهش فشار خون بالا ایجاد کنید. برخی از این موارد فشار خون شما را در عرض چند هفته کاهش می دهند، در حالی که برخی دیگر ممکن است بیشتر طول بکشد:

  • مصرف نمک خود را به کمتر از 6 گرم (0.2 اونس) در روز کاهش دهید که تقریباً یک قاشق چای خوری است. دریابید که چگونه می توانید میزان نمک را در رژیم غذایی خود کاهش دهید.
  • از یک رژیم غذایی کم چرب و متعادل شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه استفاده کنید.
  • فعال باشید و در صورت امکان هر روز ورزش کنید.
  • مصرف الکل را کاهش دهید.
  • در وزن ایده آل خود باشید.
  • مصرف کافئین را کاهش دهید.
  • از سیگار کشیدن خودداری نمایید.

داروهای فشار خون بالا

برای کمک به کنترل فشار خون بالا می توان از چندین نوع دارو استفاده کرد که لازم است قبل از مصرف هر یک از آنها با پزشک خود مشورت نمایید. داروهای موثر در فشار خون عبارتند از:

  • اگر کمتر از 55 سال سن دارید، معمولاً یک مهارکننده ACE یا مسدود کننده گیرنده آنژیوتانسین 2 (ARB) به شما پیشنهاد می شود.
  • اگر 55 سال یا بیشتر دارید، معمولاً یک مسدود کننده کانال کلسیم به شما توصیه خواهد شد.

ممکن است لازم باشد تا آخر عمر از داروهای فشار خون استفاده کنید، اما اگر فشار خون شما برای چندین سال تحت کنترل باقی بماند، پزشک شما ممکن است بتواند درمان شما را کاهش داده یا متوقف کند. بسیار مهم است که داروی خود را طبق دستور مصرف کنید، زیرا اگر دوزهای مصرفی را فراموش کنید، به خوبی تاثیر نخواهد گذاشت. دارو ها لزوماً باعث نمی شوند که شما احساس متفاوتی داشته باشید، اما این بدان معنا نیست که تاثیری ندارند.

سخن پایانی

فشار خون شما در طول روز بر اساس فعالیت های شما تغییر می کند. اندازه گیری فشار خون به طور مداوم بالاتر از حد طبیعی، ممکن است منجر به تشخیص فشار خون بالا (یا فشار خون بالا) شود. بالا رفتن فشار خون علل مختلفی نظیر افزایش سن، اضافه وزن، بیماری کلیوی، ژنتیک و … دارد که ممکن است هر فرد را تحت تاثیر قرار دهد.

در اغلب بیماران فشار خون بالا علائمی را به همراه نخواهد داشت و با اندازه گیری فشار خون متوجه می شوند که مبتلا به فشار خون بالا هستند. برای کنترل، درمان و تشخیص علت بالا رفتن فشار خون بالا توصیه می شود با متخصص قلب و عروق مشورت نمایید. سایت تلفن خونه این امکان را برای بیماران فراهم آورده تا بتوانند در سریع ترین زمان و با کمترین هزینه با بهترین متخصصان قلب و عروق ارتباط برقرار نمایند.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
در صورت داشتن هرگونه سوال و ابهام شما می‌­توانید از طریق پلتفرم مشاوره آنلاین پزشکی تلفن خونه، مشاوره با پزشک متخصص داشته باشید تا ارزیابی دقیقی از وضعیت شما انجام شود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
در صورت داشتن هرگونه سوال و ابهام شما می‌­توانید از طریق پلتفرم مشاوره آنلاین پزشکی تلفن خونه، مشاوره با پزشک متخصص داشته باشید تا ارزیابی دقیقی از وضعیت شما انجام شود.
اشتراک گذاری:
مقالات مرتبط
حمله قلبی
علت فشار خون پایین
درمان تپش قلب
انواع فشار خون
نارسایی قلبی
آخرین اخبار پزشکی و سلامت در اینستاگرام
follow
لیست مشاوران حوزه سلامت و درمان

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی های مرتبط

Table of Contents

پیمایش به بالا