در طول بارداری متوجه تغییرات بسیاری در بدن خود خواهید شد. یکی از چیزهایی که ممکن است در حالت بارداری تجربه کنید، خارش و خشکی واژن است. درواقع عوارض و اتفاقات در طول هر بارداری متفاوت هستند و هر فرد تجربه منحصربهفردی درباره این موضوع دارد. بنابراین علائمی که زنان تجربه میکنند، بسیار متنوع و به شدت بین خانمهای باردار متفاوت خواهد بود.
تغییر معمول که اغلب در مورد آن صحبت نمیشود، خشکی واژن در بارداری است. ما در این مقاله توضیح میدهیم که چرا این اتفاق رخ میدهد و نکاتی را در مورد روشهای درمان آن به اشتراک میگذاریم.
علائم خشکی واژن چیست؟
علایم خشکی واژن شامل خارش، سوزش، تحریک و احتمالا درد در زمان رابطه جنسی است. هرچقدر هم که ناخوشایند باشد، اما این موضوع خطرناک نیست و شما در تجربه این عارضه تنها نیستید؛ زیرا بسیاری از زنان در طول بارداری با خشکی واژن روبهرو میشوند. با این حال متداول بودن این مشکل به آن معنی نیست که شما باید از این اتفاق رنج ببرید. خشکی واژن ممکن است علتهای مختلفی داشته باشد؛ بنابراین اولین قدم این است که مطمئن شوید که علت آن چیست تا درمان مناسب را پیدا کنید. در ادامه به علل مختلف خشکی واژن میپردازیم.
علت رایج خشکی واژن در طول بارداری چیست؟
تغییرات هورمونی
هورمونهای شما در طول بارداری به سرعت تغییر میکنند. استروژن هورمون مسئول نگه داشتن رطوبت واژن است؛ بنابراین زمانی که سطح استروژن شما در طول بارداری تغییر میکند، ممکن است با خشکی واژن روبهرو شوید که این مساله از عوارض بارداری بهشمار میآید.
کم آبی
اگر احساس میکنید که واژن شما خشک است، احتمالا بدن شما نیاز بیشتری به آب دارد تا واژن را مرطوب نگه دارد. حجم مایعات در دوره بارداری حدود 50٪ افزایش مییابد. بنابراین اطمینان حاصل کنید که بیشتر از حالت عادی هیدراته باشید تا از خشکی واژن و سایر عوارض آن در بارداری جلوگیری کنید.
عفونتهای قارچی واژن
مطالعات سال 2015 نشان میدهند که خطر عفونتهای قارچی (کاندیدیاز) در طول بارداری افزایش مییابد. علائم این عارضه شامل سوزش در زمان ادرار کردن و خارش فراوان است. اگر شک دارید که دچار عفونت قارچی شده باشید، هرچه سریعتر آن را با دکتر زنان در میان بگذارید تا درمان را شروع کنید.
عفونتهای واژینال
برخی از عفونتهای واژینال ممکن است به علت باکتریایی بودن واژینال، عفونت استرپتوکوکی گروه B GBS)) باشند. علائم شایع این عفونت شامل درد در زمان ادرار کردن و خارش است. حدود یکچهارم افراد باردار دارای این عفونت هستند؛ اما اطلاعی از آن ندارند. اگر دچار تردید هستید که ممکن است عفونت داشته باشید، با پزشک خود برای درمان مناسب مشورت کنید.
سیگار کشیدن و استفاده از تامپون و کاندوم نیز ممکن است باعث خشکی واژینال شوند. اگر دچار عفونت قارچی واژینال یا سایر اقسام عفونتهای واژینال شده باشید، باید با متخصص زنان برای درمان مناسب صحبت کنید. با این حال اگر علت خشکی واژن در بارداری، تغییرات هورمونی یا کمآبی باشد، درمانهای خانگی برای آن وجود دارند تا در رفع آن کمک کنند. در ادامه به برخی از درمانهایی میپردازیم که میتوانند به رفع خشکی واژن در طول بارداری به شما کمک کنند.
درمان خشکی واژن در بارداری
اگرچه خشکی واژینال ممکن است علامت طبیعی نوسان هورمونها در طول بارداری و پس از زایمان باشد، اما شما نباید آن را تحمل کنید. یافتن روشهای تسکین خشکی واژن، بهویژه اگر به دلیل هورمونها، عفونت یا استرس ایجاد شده باشد، همه بخشی از کمک به زنان برای مدیریت تغییرات بدنی در طول بارداری و پس از آن هستند. در ادامه به راهکارهایی برای درمان خشکی واژن میپردازیم:
استفاده از مرطوب کنندههای واژینال بدون هورمون
مرطوبکنندههای واژینال همچنان یکی از بهترین گزینهها برای تسکین خشکی واژینال هستند. به خاطر داشته باشید که شما باید مرطوبکننده واژینالی را در طول بارداری و در حال شیردهی انتخاب کنید که حاوی هورمون نباشد. برخی از برندهای مرطوبکننده واژینال (و لوبریکانتها) شامل هورمونهایی هستند که میتوانند برای سلامتی و رشد جنین شما خطرناک باشند.
جستجو برای یافتن مرطوبکننده واژینال که شامل اسید هیالورونیک یا سدیم هیالورونات برای کمک حداکثری به نگهداری رطوبت واژن باشد، ممکن است سخت به نظر بیاید؛ بنابراین شما میبایست در مورد این موضوع با متخصص زنان مشورت کنید.
استفاده از ویتامین E
برای حفظ رطوبت ناحیه واژن از روغن ویتامین E یا مرطوبکننده تاییدشده از سوی متخصص استفاده کنید.
اجتناب از مصرف مواد شستوشودهنده حاوی اسانس عطردار
صابونهای رایج و شامپوها اغلب شامل اسانس عطری هستند؛ مادهای که میتواند پوست حساس و خشک شما را بیشتر تحریک کند. برچسبهای محصولات زیبایی خود را نگاه کنید و بیشترین تلاش خود را بهکار بگیرید تا از مواردی که حاوی اسانس هستند، دوری کنید.
سلامت روان خود را حفظ کنید
برای تمرکز بر بهبود سلامت روان خود زمان بگذارید. استرس میتواند با هورمونهای شما تداخل ایجاد کند و به خشکی واژن بینجامد. بنابراین اولویت دادن به سلامت روان همراه با سلامت فیزیکی شما اهمیت دارد. مدیتیشن پنج دقیقهای، یوگا، پشت سر هم قدم زدن در فضای باز و گذاشتن وقت برای صحبت با روانشناس، همگی میتوانند به بهبود سلامت روان شما کمک کنند.
آیا خشکی واژینال در اوایل بارداری طبیعی است؟
خشکی واژینال ممکن است بهطور موقت در طول بارداری و پس از زایمان رخ دهد که این موضوع طبیعی است و این اتفاق به دلیل کاهش سطح استروژن رخ میدهد. سطح بالای هورمون استروژن در طول بارداری بهطور طبیعی واژن را با مایع اسیدی (pH 4) و غنی از مخاط حفظ میکند. این مایع علاوه بر اینکه در جریان رابطه جنسی مانند روانکننده عمل میکند، نقشی در حفاظت از سیستم ایمنی ناحیه واژن دارد و از عفونت جلوگیری به عمل میآورد و باعث رشد باکتریهای سالم واژن (فلور طبیعی) میشود.
آیا خشکی واژن بعد از بارداری از بین میرود؟
مطالعهای نشان داده است که 43٪ از زنان تا 6 ماه پس از زایمان نیز خشکی واژینال را تجربه میکنند. تغییرات هورمونی و افزایش پرولاکتین که بدن شما برای شیردهی نیاز دارد، دلایل اصلی این اتفاق هستند. کاهش ترشحات واژینال میتواند نشاندهنده این باشد که بافت واژن شما نازکتر، کمتر انعطافپذیر و حساستر به صدمات شده است. این موضوع میتواند باعث کاهش لذت بردن از رابطه جنسی، درد و حتی خونریزی در صورت عدم درمان شود. اما بهطور قطع روشهای بسیاری برای جلوگیری و بهبود این وضعیت وجود دارند و شما نباید نگران این موضوع باشید.
برای خشکی واژن چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
برای مشورت درباره هر علامت خشکی واژن در طول بارداری و پس از زایمان، برای زمان ملاقات و مشاوره با پزشک زنان و زایمان وقت بگیرید. پزشک زنان و زایمان در طول جلسه میتواند بررسیهای لازم را انجام دهد و آزمایشهایی را برای تعیین علت خشکی واژن شما تجویز کند و توصیههای کاربردی برای تسکین ارائه دهد. خشکی واژن در طول بارداری و پس از زایمان ممکن است تجربهای طبیعی بهشمار آید؛ اما چیزی نیست که شما مجبور به تحمل آن باشید. این را نیز به خاطر بسپارید که در هر زمان مشاوره با دکتر زنان برای شما مفید خواهد بود.
جمعبندی
خشکی واژن در طول بارداری موقتی است و دلیلی برای نگرانی در این مورد وجود ندارد. با این حال گاهی اوقات ممکن است که این عارضه ناشی از بیماری باشد. بنابراین در صورت بروز هریک از شرایط زیر باید به پزشک مراجعه کنید:
– اگر حتی پس از چند هفته از انجام راهکارهای مختلف، خشکی واژن همچنان ادامه دارد.
– اگر بر زندگی روزمره شما تاثیر میگذارد.
– اگر خونریزی یا ترشح غیرمعمول مشاهده میکنید.