داشتن زگیل تناسلی در بارداری ممکن است سبب استرس و نگرانی بابت سلامت جنین در مادران باردار شود. ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) نوعی عفونت ویروسی است که با ایجاد زگیلهای تناسلی بروز پیدا میکند. سطح هورمونها در دوران بارداری میتواند باعث رشد سریعتر زگیلها نسبت به حالت عادی شود. بدن زنان باردار همچنین مقدار افزایشیافتهای از ترشحات واژینال را تولید میکند که باعث فراهم شدن محیطی گرم و مرطوب برای رشد زگیلها خواهد بود.
چگونه میتوان ویروس HPV را در دوران بارداری تشخیص داد؟
متخصصان زنان معمولا آزمایشی برای تشخیص HPV در دوران بارداری تجویز نمیکنند؛ مگر اینکه دلیل خاصی داشته باشند. بهطور کلی تشخیص HPV در صورت پیدا شدن زگیلها یا در زمان انجام آزمایش پاپاسمیر اتفاق میافتد. برای آزمایش پاپاسمیر، پزشک شما از سوآپ استفاده میکند تا تعداد کمی از سلولهای سرویکس شما را بردارد. این نمونه را به آزمایشگاه ارسال میکنند و آن را برای یافتن سلولهای پیشسرطانی مورد آزمایش قرار میدهند. حضور سلولهای پیشسرطانی ممکن است نشاندهنده وجود HPV باشد.
اگر بالای ۳۰ سال سن دارید، پزشک زنان شما میتواند همراه با آزمایش پاپاسمیر، تست DNA HPV را نیز برای شما تجویز کند. با این آزمایش تشخیص داده میشود که آیا شما دارای نوع خاصی از HPV که ممکن است سرطان سرویکس را ایجاد کند، هستید یا خیر.
زنان، زایمان و نازایی
اچپیوی (HPV) چگونه بارداری را تحت تاثیر قرار میدهد؟
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) نوعی عفونت شایع جنسی است که ۸۵٪ از مردم آن را در زمانی از دوران زندگی خود خواهند گرفت و تقریبا هر فرد فعال جنسی که واکسن HPV را دریافت نکرده باشد، احتمال دارد که به این ویروس دچار شود. این ویروس در بیشتر مواقع بیخطر است، علائمی ایجاد نمیکند و خود به خود از بین میرود.
اما ۱۴ نوع از ۱۵۰ نوع HPV بهعنوان انواع خطرناک آن محسوب میشوند. با این انواع ممکن است زگیلهای تناسلی ایجاد شوند و سلولهای غیرطبیعی در گردن رحم شکل بگیرند. در حالیکه احتمال دارد عفونتهای اچ پی وی دهانه رحم از بین بروند، حدود ۱ نفر از هر ۱۰ زن که مبتلا به آن هستند، عفونتهای پایدارتری را توسعه میدهند که احتمال ابتلا به سرطان گردن رحم را افزایش میدهد. اگرچه این مورد کمتر رخ میدهد، انواع HPV با خطر بالا میتوانند به انواع دیگری از سرطان نیز منجر شوند؛ بهطوریکه مسئول ۵٪ از سرطانها در معیار جهانی هستند.
برای همه خانمها حضور در آزمونهای منظم اسکرینینگ گردن رحم (پاپاسمیر) بهترین روش برای شناسایی HPV است. اگرچه درمان قطعی برای اچ پی وی وجود ندارد، در صورت بارداری، وقتی جواب تست نشان میدهد که HPV دارید، در اسرع وقت آن را با دکتر زنان در میان بگذارید.
علل ایجاد زگیل تناسلی چیست؟
زگیل تناسلی یا همان عفونتهای تناسلی در دوران بارداری میتواند برای مادر و جنین مخاطراتی داشته باشد. برخی از علل افزایش خطر عفونتهای تناسلی در بارداری عبارتند از:
- تغییرات هورمونی: در دوران بارداری، تغییرات هورمونی در بدن زنان باعث تغییرات در محیط تناسلی میشود و خطر ابتلا به عفونتهای تناسلی را افزایش میدهد.
- کاهش ایمنی بدن: سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری ضعیفتر میشود که افزایش احتمال ابتلا به عفونتهای تناسلی را در پی خواهد داشت.
- استفاده از آنتیبیوتیکها: برخی از زنان در دوران بارداری ممکن است نیاز به مصرف آنتیبیوتیکها داشته باشند که این امر میتواند خطر ابتلا به عفونتهای تناسلی را افزایش دهد.
برای درمان زگیل تناسلی در دوران بارداری باید به پزشک مراجعه کنید تا داروهای مناسب و ایمن برای درمان این ویروس تجویز شوند. همچنین رعایت بهداشت تناسلی، استفاده از محافظتهای مناسب هنگام روابط جنسی و پیگیری منظم از طریق پزشک میتواند به پیشگیری از ابتلا به عفونتهای تناسلی کمک کند.
آیا اچ پی وی و زگیل تناسلی میتواند مشکلاتی در بارداری ایجاد کند؟
تحقیقات اخیر در مورد اچ پی وی و مشکلات بارداری نشان میدهند که ممکن است بین این دو موضوع ارتباط وجود داشته باشد. بهطور مثال اچ پی وی میتواند احتمال زایمان زودرس، سقط جنین، اختلال فشار خون بارداری (PIHD)، مشکلات رشد و وزن کم جنین را افزایش دهد. با این حال هنوز بهطور کامل مشخص نشده است که اچ پی وی چقدر احتمال این مشکلات را افزایش میدهد. شواهد مختلف و گاه متضاد هستند و به تحقیقات بیشتر در این زمینه نیاز است.
آیا میتوان هنگام بارداری زگیل تناسلی را درمان کرد؟
برای آگاهی از درمان اچ پی وی و زگیل تناسلی باید بدانید که درمان یا دارویی برای از بین بردن این ویروس وجود ندارد؛ اما بهطور معمول این ویروس خودبهخود از بین میرود. البته درمانهایی برای کمک به مدیریت زگیل تناسلی وجود دارند که پیش از بزرگ شدن و مشکلساز شدن آنها انجام میشوند. این درمانها شامل جراحی، لیزردرمانی زگیل تناسلی، کرایوتراپی و فریز کردن زگیل با نیتروژن مایع هستند. با این حال پزشک شما ممکن است پیشنهاد دهد که برای درمان زگیلهای تناسلی خود تا پس از زایمان صبر کنید؛ مگر اینکه خطر این وجود داشته باشد که زگیلهای تناسلی راه واژن را مسدود کنند و بر روی زایمان تاثیر بگذارند.
آیا ممکن است اچ پی وی به نوزاد منتقل شود؟
شما در دوران بارداری نسبت به هر زمان دیگری احتمال بالاتری برای ابتلا به اچ پی وی دارید؛ اما این ویروس کمتر از هر زمان دیگری منتقل شود. مطالعهای نشان داده است که این ویروس به 11٪ از نوزادانی که مادرشان مبتلا به آن باشد، منتقل خواهد شد که این عدد در مطالعات دیگر کمتر است.
اگر اچ پی وی به نوزاد منتقل شود، چه اتفاقی میافتد؟
حتی اگر نوزادان هم اچ پی وی دریافت کنند، بیشتر مواقع سیستم ایمنی بدن آنها ویروس را از بین میبرد و ممکن است این عارضه بدون تاثیرات دائمی برطرف شود. حتی اگر زگیلهای تناسلی داشته باشید، زمانی که زایمان میکنید، این شرایط اتفاق میافتد. با این حال در موارد نادر، زگیلهای تناسلی در گلوی نوزاد رشد میکنند. این شرایط پاپیلوماتوز تنفسی نام دارد و نوعی بیماری جدی است که نیاز به درمان جراحی با لیزر دارد تا از مسدود شدن مسیرهای تنفسی نوزاد جلوگیری شود.
اگر مادر سرطان دهانه رحم داشته باشد، چه اتفاقی برای نوزاد میافتد؟
حتی اگر مادر باردار به نوعی از اچ پی وی مبتلا باشد که باعث سرطان سرویکس یا همان دهانه رحم شده است، در بیشتر موارد نوزاد همچنان میتواند بدون خطر به دنیا بیاید. گاهی اوقات اگر سرطان سریع رشد کند یا به مناطق دیگر گسترش یابد، ممکن است نیاز به درمان فوری باشد. متخصص زنان به هنگام مشاوره در مورد اینکه چگونه این موضوع میتواند بر روی نوزاد و باروری آینده شما تاثیر بگذارد، صحبت خواهد کرد.
درمان زگیل تناسلی در بارداری
همانطور که گفته شد، در طول بارداری هیچ آزمایش خونی برای شناسایی انسان پاپیلوما ویروس (HPV) وجود ندارد؛ اما ممکن است از طریق آزمایش معمولی اسکرینینگ دهانه رحم یا همان پاپاسمیر متوجه شوید که اچ پی وی دارید. اگر باردار هستید و در گذشته آزمایش پاپ اسمیر شما نتایج غیرطبیعی را نشان داده، ممکن است در طول بارداری نیاز به انجام آزمایش پاپاسمیر دوباره داشته باشید که معمولا در هفتههای 13 تا 26 بارداری انجام میشود.
اگر حضور سلولهای غیرطبیعی در دهانه رحم تایید شود که به نتیجه مثبت تست معروف است، در طول بارداری به پزشک متخصص زنان اطلاع دهید. نتیجه مثبت تست به معنای داشتن سرطان سرویکس نیست؛ اما شانس توسعه آن کمی بالاتر میرود. به همین دلیل پزشک شما در طول بارداری این سلولها را کنترل خواهد کرد.
در برخی موارد ممکن است که پزشک تغییرات در بافت سرویکس را تشخیص دهد. پزشکان سعی میکنند که زمان درمان را تا پس از تولد فرزندتان به تاخیر بیندازند تا احتمال خطر زایمان زودرس افزایش پیدا نکند. اگر زگیلهای تناسلی در نواحی واژن شما وجود دارند، باید پزشک زنان بر روی آنها بهطور دقیق نظارت داشته باشد. تغییرات هورمونی در طول بارداری میتوانند باعث رشد، افزایش تعداد یا گاهی خونریزی زگیلهای تناسلی شوند.
همانطور که پیش از این توضیح داده شد، زگیلهای تناسلی در طول بارداری میتوانند درمان شوند؛ اما پزشک شما ممکن است توصیه کند که تا پس از زایمان منتظر بمانید؛ مگر اینکه این عارضه برای زایمان شما مشکلآفرین باشد.
زنان، زایمان و نازایی
جمعبندی
ویروس HPV نوعی ویروس شایع است که میتواند مشکلات جدی مانند سرطان سرویکس را ایجاد کند. با توجه به شیوع این عارضه، پیشگیری از آن کمی دشوار است و نیازمند دقت و واکسیناسیون کامل خواهد بود. اما باید بدانید که در دوران بارداری خطراتی که از طریق اچ پی وی، شما و جنین را تهدید میکنند، کم است.
حفظ سلامتی بدن برای مقابله با عفونت اهمیت زیادی دارد که با داشتن روابط جنسی ایمن میتوانید خطر انتقال آن را کاهش دهید. اگر HPV باعث مشکلات باروری شما یا همسرتان شده باشد، درمانهای باروری مانند تخمکگذاری درونرحمی میتوانند به شما یا همسرتان کمک کنند.
با متخصص زنان در مورد آزمایش برای تشخیص HPV، واکسیناسیون در برابر ویروس و چگونگی مدیریت HPV در صورت ابتلا به آن صحبت کنید. بهطور کلی اگر در دوران بارداری هرگونه علامت یا عارضه ناشی از زگیل تناسلی را مشاهده کردید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب انجام گیرد و از خطرات احتمالی برای شما و جنین جلوگیری شود.