این باور بسیار رایج است که میل یا اشتیاق جنسی زنان بهطور ذاتی و طبیعی در طول بارداری افزایش مییابد؛ اما اغلب اتفاقی معکوس رخ میدهد. در حالیکه افزایش جریان خون در سینهها و اعضاء تناسلی میتواند منجر به حساسیت بیشتر و پتانسیل برانگیختگی شود، عوامل دیگر میتوانند میل جنسی خانمهای باردار را به شدت کاهش دهند. به سبب تغییراتی که خانمهای باردار در طول بارداری تجربه می کند، دلایلی وجود دارند که میتوانند بر وضعیت فیزیکی و عاطفی و درنتیجه تمایلات جنسی آنها اثر بگذارند. در این مقاله به دلایل کاهش میل جنسی در دوران بارداری و راهکارهای بهبود این وضعیت میپردازیم.
دلایل کاهش میل جنسی در سه ماهه اول
در دوران بارداری جهت آمادگی برای تولد نوزاد، تغییرات هورمونی قابل توجهی در بدن ایجاد میشوند. این تغییرات ممکن است یک روز خوشحالی و امیدواری را به همراه داشته باشند و روز دیگر شما را در گودال خشم یا ناامیدی فرو ببرند. در حالیکه این نوسانات کاملا طبیعی و از عوارض بارداری هستند، ممکن است باعث احساس خستگی و ناراحتی شما شوند.
در ارتباط با میل جنسی در دوران بارداری باید بگوییم که افزایش ناگهانی پروژسترون و استروژن در سه ماهه اول بارداری ممکن است اثرات متناقضی را ایجاد کند. افزایش حس حساسیت باعث میشود که بیش از انرژی خوب، احساس عصبانیت داشته باشید. تهوعهای صبحگاهی و خستگی نیز در این زمان رایج هستند و هرکدام تاثیرات منفی بر میل جنسی شما خواهند داشت و آن را کاهش میدهند.
کاهش میل جنسی ممکن است احساس گناه را در شما ایجاد کند و شما را تحت فشار قرار دهد که رابطه خوبی با همسر خود ندارید؛ اما باید بدانید که این موارد گذاراست و به مرور زمان بهبود مییابد.
آیا کاهش میل جنسی نشانه دختر یا پسر بودن است؟
بر اساس باوری قدیمی میل جنسی فرد در طول بارداری میتواند جنسیت نوزاد را نشان دهد. طبق این نظریه افرادی که در طول بارداری شهوت جنسی بالاتری دارند (به دلیل افزایش تستوسترون در بدن) قطعا نوزاد پسر خواهند داشت. این نظریه نشان میدهد که اگر فرد میل جنسی کمی داشته باشد، نوزادش دختر خواهد بود. باید بدانید که هيچ تحقيقی برای پشتيبانی از اين ادعا وجود ندارد.
تغییرات میل جنسی در سه ماهه دوم و سوم بارداری
احتمالا از هفته 10ام بارداری وضعیت شما شروع به تغییر میکند. سطح بالای هورمونها شروع به کاهش میکنند و بسیاری از عوارض زودرس بارداری (مانند تهوع، تهوع و استفراغ) نیز کمتر میشوند. همچنین با بازگشت سطح انرژی، احتمالا حس خوبی خواهی داشت و اشتیاق جنسی شما نیز بهبود مییابد. در عین حال افزایش رطوبت واژینال، همراه با تورم کلیتوریس و واژن، میتواند کیفیت و کمیت رابطه جنسی شما را افزایش دهد. خانمهای باردار تغییراتی را در وضعیت ارگاسم خود نیز تجربه خواهند کرد.
اما وضعیت میل جنسی در سومین سه ماهه بارداری ممکن است دوباره تغییر کند. افزایش وزن، درد کمر و علائم دیگر باعث میشوند تا قبل از زایمان اشتیاق شما برای رابطه جنسی بسیار کمتر باشد. با این حال این موضوع در همه افراد مصداق ندارد. بسیاری از زنان لذت رابطه جنسی خود را در مراحل بعدی بارداری همانند قبل از آن تجربه میکنند؛ اما ممکن است میزان آن از همیشه کمتر باشد.
چه تعداد رابطه جنسی در بارداری مناسب است؟
با تغییراتی که خانمها در طول بارداری تجربه میکنند، الگوی میل جنسی در آنان به هیچ وجه ثابت و پایدار نیست و این موضوع از فردی به فرد دیگر یا از بارداری به بارداری دیگر تغییر میکند. برخی زنان گزارش دادهاند که میزان رابطه جنسی آنها کمتر شده، اما از رابطه جنسی خود احساس لذت بیشتری دارند. میزان رابطه جنسی در دوران بارداری برای افراد مختلف متفاوت است و این موضوع تا زمانی که به جنین آسیب نرساند، امر نگرانکنندهای نیست. شما میتوانید در مورد این موضوع با دکتر زنان مشورت کنید.
راهکارهای بهبود وضعیت جنسی
مقابله با از دست دادن میل جنسی نیازمند صداقت، پذیرش و ارتباط بهتر با خودتان است. اگر با همسرتان در مورد احساسات و تجربیات خود (که شامل تجربیات جسمی و عاطفی شماست) صادق باشید، او میتواند با تاثیر هورمونها بر بدن شما همدردی کند. اگر از داشتن رابطه جنسی احساس خوشحالی نمیکنید، به همسرتان بگویید و نظراتی که ممکن است او برای کمک به شما پیشنهاد بدهد، عجولانه رد نکنید. در ادامه به راهکارهایی میپردازیم که میتوانند در این موضوع به شما کمک کنند:
انجام فعالیتهای دیگر دو نفره
اگر برای رابطه جنسی وقت یا انرژی ندارید، سعی کنید فعالیتهای دونفره و صمیمانه دیگری مانند دادن ماساژ را امتحان کنید.
به میزان کافی بخوابید
سعی کنید هر شب هشت ساعت کامل بخوابید؛ زیرا در غیراینصورت به مرور زمان کمبود خواب نیز به دردهای مختلف افزوده میشود و میتواند قابلیت داشتن رابطه جنسی (همچنین خواستن آن) را بسیار دشوارتر کند.
به سلامت جسمی خود توجه کنید
سعی کنید همراه با انجام ورزشهای سبک، رژیم غذایی مناسبی هم داشته باشید. این دو مورد میتوانند سطح انرژی و اعتماد به نفس شما را نیز افزایش دهند.
اقدام به جایگزین کردن حالات جنسی
اجازه ندهید که اندازه شکم شما باعث حس ناخوشایند یا مداخله در زندگی جنسی شما شود. به جای اینکه بر روی تغییرات فیزیکی خود تمرکز کنید، با جایگزین کردن پوزیشنهای مختلف جنسی (حالتی که مادر باردار بر روی شوهرش است) و ایجاد تغییرات جدید، کیفیت رابطه جنسی خود را بهبود ببخشید.
از اینکه رابطه جنسی به کودک شما آسیب بزند، نترسید. رابطه جنسی منجر به سقط جنین یا زایمان زودرس نمیشود. با این حال اگر دارای شرایط بارداری پیچیدهای هستید، ممکن است توصیه پزشک شما این باشد که از رابطه جنسی خودداری کنید.
جمعبندی
تجربه کاهش میل جنسی برای بسیاری از زنان، بخش عادی از دوران بارداری بهشمار میآید و نشانگر هیچ مشکل خاصی در شما نیست. با صادق بودن با همسر و پزشک خود در مورد احساساتتان، میتوانید گامهای لازم را بردارید تا در این مرحله از زندگی خود حس بهتر و راحتتری داشته باشید. در هر زمان، در صورت تجربه مورد غیرطبیعی با دکتر زنان تلفنی مشورت کنید.